Sommaren 2015 började några tjejer att cykla tillsammans i gruppen Women By Bike. Fyra år senare träffas mellan 15 och 30 tjejer varje måndagskväll för att cykla landsvägscykel i grupp.

– Det fanns ett behov för tjejer att kunna cykla ihop, berättar Camilla Lundberg, som tillsammans med Jessica Edqvist är ansvariga för Women By Bike.

– Tröskeln att börja med landsvägscykling är högre för tjejer än för killar. Det behövdes ett forum för att cykla tillsammans och att inte behöva be om ursäkt för att man är ny.

Måndagsträningarna börjar oftast i slutet av april och håller på september ut. Man samlas på By Bike på Ersboda kl 18 och därefter cyklar deltagarna tillsammans i cirka två timmar. Vid varje träning finns två till tre ledare som håller i olika fartgrupper, så att träningen ska passa så många som möjligt. Alla är välkomna och chansen att upptäcka nya cykelvägar och platser runt om i Umetrakten är stor.

– Många tjejer landsvägscyklar antingen ensamma eller tillsammans med en kompis eller partner. Men tjejer kan ofta vara rädda för att cykla i klunga. Ofta tror de att gruppcykling går så oerhört fort, men istället är det ett sätt att dra nytta av varandra, berättar Camilla.

– Det kan kännas läskigt i början, men det går fort att lära sig och det är roligt att cykla tillsammans. Vi märker att de som är med i Women By Bike utvecklas snabbt, vi märker att de blir tryggare och vågar mer och mer. 

Women By Bike har också flera andra aktiviteter under året, till exempel inomhus-spinning och styrketräning med inriktning på cykling under vinterhalvåret, träningshelg i början på juni  står också på programmet. Förutom måndagsträffarna blir det ibland spontanpass på helgerna. När det gäller landsvägscyklingen är det hjälm, skor och cykel som behövs för att kunna hänga på. 

– Women By Bike innebär helt ny cykelfamilj i Umeå och fina cykelupplevelser tillsammans med andra. Det är roligt att följa de tjejer som började cykla med oss för flera år sedan. Utvecklingskurvan har gått spikrakt upp. Det är en stor kick att se, säger Camilla Lundberg.

– Om du som tjej funderar på att skaffa landsvägscykel eller har cyklat på egen hand tills nu är det bara att hänga på.

Roland Hedlund, grundare och ägare till cykelbutiken By Bike, menar att cykling länge varit alltför mansdominerad.

–  Det är synd, för cykling erbjuder både motion, träning och socialt umgänge och funkar utmärkt högt upp i åldrarna. De är anledningen till att vi är med stöttar och driver Women By Bike.

–   Vi vill att fler tjejer ska känna sig bekväma med cykling. Och vi har sett väldigt positiv respons på de aktiviteter vi hittat på.

Fakta:

Women By Bike är en grupp med syfte att främja och utveckla cykling för kvinnor. Vi riktar oss till både nybörjare och mer erfarna. Gruppen drivs av By Bike tillsammans med Camilla Lundberg och Jessica Edqvist.

Här hittar du information och event på Facebook Women By Bike: 

30/4      WBB tjejcykel startar. Måndagar från By Bike

8-9/6    Träningsläger

29/6      Västerbotten Brevet

25/8      Glassbonden Gravel – testcykla banab