Specialized. Historia och bakgrund

Grundaren av Specialized Mike Sinyard byggde redan från starten 1974 verksamheten på tre grundläggande principer. Först och främst en passion för att cykla sedan ett starkt entreprenörskap och slutligen ett utvecklat och fördjupat samarbete med oberoende cykelbutiker.

Mike var en riktig cykelnörd när han sålde sin buss och andra ägodelar för att under tidigt 70-tal kunna ta sig till Europa som på den tiden låg långt före USA i utveklingen av cyklar och utrustning. Av en tillfällighet fick han kontakt med en av den tidens stora tillverkare i Italien, Cinelli. Mike lyckades till slut övertyga Cinelli om att han var den rätte att ta deras produkter till USA. Hemma I Kalifornien gick det dessutom inte på den tiden att få tag på cykelprodukter av hög kvalitet.

Efter att ha köpt cykelprylar för sina sista pengar återvände Mike hem till USA för att börja bearbeta de lokala cykelhandlarna. Leveranserna sköttes till att börja med per cykel av honom själv. Det fanns inget alternativ eftersom han tidigare sålt sin minibuss för att kunna åka till Europa. Redan från början lades stor vikt vid ett bra samarbete med återförsäljarna som han levererade till.

När Mike 1981 fick se en tidig version av specialbyggd mountainbike, insåg han att det var en viktig del i den framtida cykelbranschen. Efter en tids utvecklingsarbete lanserades en egen version av terrängcykel, den klassiska Stumpjumper. Den cykeln blev en enorm succé och anledningen till det handlade till stor del om att det skapades en helt ny livsstil som hyllade Amerikansk kultur.

Mike som fortfarande är huvudägare och högste chef har alltid älskat att cykla och cykelsport. Företaget var först ut som sponsor för ett eget professionellt MTB-team. Under de kommande decennierna har det ända fram till idag radats upp ett stort antal riktigt tunga segrar i de mest prestigefyllda loppen runt om i världen.

Mer än fyrtio år efter starten har verksamheten utvecklats till att omfatta ett brett och genomtänkt program av cyklar och produkter med allt från barn och brukscyklar till avancerade landvägsracers eller MTB. Den röda tråden är fortfarande passion och önskan att inspirera till cykling i alla former.